Sommertræf 2010

I Borås Hemvärnsförenings regi reste ett tjugotal medlemmar till Danmark för att delta i den 18:e ”Internationella militaerkonkurrancen Sommertræf”, som hölls i Ringe på Fyn. För en del av deltagarna var det den 15:e, ja till och med den 16:e gången de var med på resan.

Väl framme i Ringe på torsdag eftermiddag efter att ha hämtat upp deltagare i stora delar av Västsverige, möttes vi av det danska gemytet. Kvällen gick mestadels åt till att återknyta kontakter med danska och tyska vänner.

Tävlingen i Danmark är utformad så att under fredagen har man ett individuellt moment, detta kan vara en orientering eller en löpning med olika praktiska prov längs med löprutten. Lördagens tävling som är själva huvudmomentet är en lagtävling för fyrmannalag, där man går ca 15 kilometer i ett stationssystem som tillämpat prövar lagets soldatkunskaper. Mer om detta längre fram.

Fredagen startade med märkesprov för den enskilda soldaten, man fick möjlighet att erövra det danska försvarets terrängsportsmärke. Provet började med en orienteringsuppgift på tid, man skulle ta sig mellan elva kontroller under en viss angiven tid, sedan tillkom praktiska prov såsom avståndsbedömning, rita in angivna objekt på karta, knopslagning samt handgranatskast. Även förbandsläggning och sömnadskunskaper testades.

Glädjande för de svenska deltagarna var att Joel Nilsson kom in som nummer tre i den individuella tävlingen. Han erövrade därmed en bronsmedalj och ett terrängsportsmärke, han var dock inte den enda svensk som erhöll märket utan det var en handfull tävlande som fick med sig ett bevis på sin individuella prestation.

Lördagen började med tidig frukost och uppställning inför tävlingsstart kl. 07:00. Redan då var termometern uppe i ca 23-24°C, för att under dagens tävling landa på ungefär 33°c med strålande sol. Antalet lag som var anmälda var 25 till antalet, det var tyska, danska och svenska lag och de svenska lagen var både från Borås och från Gotland.

De olika moment som lagen genomförde bestod av dels rent fysiska uppgifter såsom att genomföra en hinderbana med tio procent av den tävlandes kroppsvikt i en ryggsäck. Laget skulle under tolv minuter springa så många varv som möjligt på hinderbanan.

En annan station som var mycket fysisk var springskyttet med gevär kaliber .22, där man mellan skottserier på tre skott sprang upp och ner för en ca 30 meter lång backe med en stigning på ungefär 60° så många gånger som möjligt under tolv minuter.

Vidare genomfördes verksamhet vid stationer såsom seglats, spaning, eskort av VIP, omfattning och eldöverfall från stridsställning samt två moment där man använde sig av FX ammunition. Det är ett system där man använder konverterade vanliga eldhandvapen, i det här fallet danska försvarets gevär M95 som då skjuter färgkulor istället för skarp ammunition.

De stationer som det gällde var dels en checkpoint vid en marknadsplats där laget råkade ut för bl.a. en ”drive by shooting”. Samt en situation där laget med understöd skulle gå in i en byggnad och befria gisslan som hölls av fienden därinne. En uppgift som kraftigt försvårades av den skyddsutrustning laget var tvungen att bära, med tanke på den värme som rådde. Glädjande nog så skötte alla lag sitt vätskeintag under tävlingen så att inga kollapser rapporterades.

Tävlingen hedrades på lördagen av ett besök av Sveriges Rikshemvärnschef, Brigadgeneral Roland Ekenberg som åkte runt och inspekterade de olika stationerna och den verksamhet som bedrevs där.

Då alla lag genomfört tävlingen samlades man efter lite avslappning och uppfräschning till den traditionella kamratmiddagen, där man efter en tvårätters middag med tillhörande glassbomb påbörjade prisutdelning samt presentutväxling. Bästa lag från Borås hamnade på en hedrande åttonde plats. Laget bestod av Joel Nilsson, Rasmus Hermansson, Martin Detert samt Mattias Karlsson.

Här kan glädjande nog nämnas att Martina Widler från Borås Hemvärnsförening erhöll Borås Hemvärnsområdes förtjänstplakett i brons, denna delades ut av Rikshemvärnschefen Roland Ekenberg.

När då den ceremoniella delen var till ändabörjade alla deltagare röra på sig, dels för att gå ut och svalka sig men också för att knyta nya kontakter över gränserna.

När då söndagen grydde var det med ett visst vemod och även trötthet hos en del av deltagarna som färden mot Sverige anträddes. Dock lämnade man Danmark med löftet om att ses om ett år igen, och en del kommer att ses tidigare än så eftersom Borås Hemvärns soldatprov i slutet av augusti brukar ha ett ganska stort utländskt deltagande.

Conny Backström